Lakossági szellőzés

Sokan nincsenek tisztában a szellőzés, SZELLŐZTETÉS fontosságával. A szellőztetésnél először mindenkinek az jut eszébe, hogy az ételkészítést kísérő intenzív illatokat eltávolítsuk a lakótérből, vagy az elhasznált levegőt cseréljük friss levegőre. SZELLŐZTETÉS során tudjuk a levegő páratartalom 95-97%-át eltávolítani helységeinkből. A SZELLŐZTETÉS élettani fontosságán túl mutat OTTHONUNK LÉGCSERÉLÉSE. A LEVEGŐ MAGAS PÁRATARTALMA miatt létrejön a páralecsapódás, ami a PENÉSZGOMBÁK elterjedéséhez vezethet. Ez visszafordíthatatlan károsodást okozhat épületünk falszerkezetében, valamint hosszútávon komoly egészségkárosodást okozhat az épületben lakóknak. A magas páratartalom rontja a közérzetünket, és befolyásolja a hőérzetünket. Nem is gondolunk rá, mitől változik meg a komfortérzetünk. Szervezetünknek 35-65% közti páratartalom az ideális. A 30%-alatti, és a 65% feletti páratartalom hosszútávon egészségtelen a szervezetünknek. Otthonunkban az ideális hőmérséklet 20-22 Celsius fok mellett 45-55% páratartalom kell legyen.

Miből keletkezik a pára?

A páraképződés egyszerűen a mindennapi életük tevékenységének a terméke. Pára nem csak a főzésből, felmosásból, ruhaszárításból termelődik. Az emberi szervezet testpárája az izzadás és a kilélegzett levegőből adódik össze, ami napi 3 liter párát termel. Egy 4 fős család 12 liter párát állít elő. Ennek a családnak a háztartása fürdéssel, mosással, teregetéssel, felmosással további 8 liter párát tesz hozzá az élettani páraképzéshez.

A páraképződéshez hozzájárul a külső, belső levegő közti hőkülönbség, és a nyílt égésterű, fűtőberendezések kondenzvíz kiválasztása.

Veszünk hozzá egy jól szigetelt házat műanyag nyílászárókkal, parapetes konvektorral és rögtön kaphatunk egy „dunsztolt” lakást, melynek ablakain a téli hideg időszakban minden esetben ez le is lecsapódik. Ha van egy régi házunk, aminek a felszálló nedvesség elleni szigetelése nem megfelelő. Az ingatlan tulajdonosa azt hiszi, hogy a felfűtött levegőt kell benntartani a lakásban, és nem szellőztet. Ellátja a házat vastag szigeteléssel, hermetikusan záró műanyag ablakokkal, viszonylag rövid ciklusokban kapcsolja be a fűtést, alacsonyan tartja a hőmérsékletet a hideg téli napokon, akkor otthonát egy gőzkabin páratartalmával kezdi el versenyeztetni. A fentiekben leírtakat érdemes átgondolnunk, és a SZELLŐZTETÉS fontosságát fel kell ismernünk.

FONTOS INFORMÁCIÓ MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓK RENDELÉSNÉL!

A 11/2013. (III.21.) NGM rendelet értelmében a nyílt égésterű készülék(ek) használata esetén automata légbevezető szerkezet felszerelése kötelező!

Cégünk lehetőséget, és segítséget tud nyújtani a szellőztetéshez. Legyen az ablakba építhető automataszellőző, vagy komplex ipari épületszellőztetés!

 

További információkért keresse cégünket bizalommal!